Cum functioneaza osmoza inversa?

Osmoza este un fenomen natural care se manifesta in situatia in care doua lichide cu concentratii diferite de ioni sunt separate printr-o membrana semipermeabila.

In mod natural, transferul de molecule se face de la lichidul cu concentratie mai mare spre cel cu concentratie mai mica, pina cind concentratiile devin egale.

Aceasta deplasare de lichid genereaza o diferenta de nivel care va produce o diferenta de presiune pe membrana, numita presiune osmotica.

Aplicand solutiei concentrate o presiune superioara presiunii sale osmotice, se genereaza procesul osmozei inverse, iar lichidul mai concentrat va trece fara saruri prin membrana in solutia mai putin concentrata, pierzandu-si salinitatea, devenind
apa pura.

filtre_osmoza
Finetea de Filtrare a unei membrane de osmoza inversa este de 0.0001 microni (aproximativ cam de 1000 de ori mai mic decat un fir de par), motiv pentru care ea trebuie "protejata" de alte Filtre:
filtre_osmoza

  1. Filtru sedimente polipropilena 5 microni – are rolul de a filtra elemente in suspensie (mizeria din apa)
  2. Carbune granular activ, care elimina pina la 98% din substantele organice, precum clorul. Clorul in mod special poate distruge membrana osmotica, de aceea este important sa fie eliminat inainte de a ajunge la ea.
  3. Filtru sedimente polipropilena 1 micron, care, la fel ca si primul filtru, elimina mizeria din apa
  4. Membrana de osmoza invers
  5. Post filtru din carbune granular activat, care are rolul de a imbunatatii gustul ape

Transformarea apei sarate in apa potabila